Ciència i desenvolupament en la cuina: restauració col·lectiva sostenible

Article d’Excelencias Gourmet.

La quarta edició del Science & Cooking World Congress aterrarà a Barcelona els dies 13, 14 i 15 de novembre 2023, amb el propòsit tornar a reunir a la ciutat comtal a experts i professionals de l’àmbit de l’alimentació i la gastronomia. Sota el lema “Processos. Tradició i innovació”, el congrés abordarà temàtiques molt variades, com la restauració col·lectiva, la innovació en la producció alimentària, el paper de la botànica…, però totes elles agrupades entorn del futur de l’alimentació.

Sobre una d’aquestes temàtiques, la restauració col·lectiva i els sistemes alimentaris sostenibles, reflexionarà el primer dia de l’esdeveniment Florence Egal – Doctora en Medicina amb un màster en Salut Pública per l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres, i experta en seguretat alimentària, nutrició i mitjans de subsistència -, i gran coneixedora del tema gràcies a la seva vinculació a la FAO – Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació – i a projectes relacionats.

Així, la doctora aportarà una introducció sobre l’estat en què es troba aquesta evolució imprescindible cap a models sostenibles. A més, li acompanyarà en aquesta ponència Tine Kardos – cuinera, assessora gastronòmica i team manager a Meyers Madhus – qui exposarà les seves experiències sota la temàtica “Canviar els sistemes alimentaris a través del sabor: experiències de Dinamarca», en la qual explicarà les dinàmiques per a ajudar a organitzacions públiques i privades en projectes relacionats amb el desenvolupament de la cultura alimentària local i en la creació de negocis saludables i el foment del canvi social, amb el menjar com a eix central.
També la FAO serà protagonista en una ponència aquest mateix dilluns 13, entorn dels programes d’alimentació escolar amb joves indígenes i la pròpia experiència de l’organització sobre aquest tema, xerrada que presentarà Yon Fernandez-de-Larrinoa, Cap de la Unitat de Pobles Indígenes de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació.

Model 360è amb el segell d’INDITEX

 

D’igual manera, hi haurà oportunitat de conèixer en l’esdeveniment el reeixit projecte desenvolupat per INDITEX, el “Model 360è”, que proposa un nou sistema de restauració col·lectiva més sostenible, més inclusiu, amb més beneficis socials i amb menys costos ambientals. Aquesta iniciativa ha aconseguit grans resultats en els menjadors de la companyia en els quals s’ha instaurat, i a través de la ponència es tractarà de posar de manifest que és perfectament replicable en empreses, hotels, menjadors escolars…

No sols accions, sinó també solucions

 

Com volen reivindicar des del propi congrés, aquestes xerrades i ponències no tenen únicament voluntat prescriptiva, sinó que pretenen també oferir solucions i idees per a fer front als reptes que es presenten en la indústria de l’alimentació.
És per això que, des del primer dia del Science & Cooking World Congress, s’organitzarà una taula de treball orientada a l’elaboració d’un document amb una sèrie de punts consensuats per productors, cuiners, científics i empreses. Aquest document s’anirà consensuant durant el Congrés i es presentarà el dia 15 de novembre, en la jornada final, esperant d’ell que pugui ser útil perquè el projecte de Restauració col·lectiva per a sistemes alimentaris sostenibles sigui massiu.
Així mateix, una altra de les grans notícies entorn de la temàtica de l’esdeveniment arriba des de l’altre costat del toll, i és que el 17 d’abril de 2023 es coneixia la publicació per part de l’alcalde de la ciutat de Nova York, Eric Adams, i el director de clima i comissionat del Departament de Protecció Ambiental (a. c. s.) d’aquesta, Rohit T. Aggarwala, del primer inventari integrat de gasos d’efecte d’hivernacle de la ciutat, que incorpora les emissions de la producció i el consum d’aliments.
Unes emissions que representen el 20 per cent de les emissions totals de la ciutat de Nova York, per la qual cosa des de l’alcaldia i la institució es comprometen públicament a reduir les emissions d’aliments de la ciutat en un 33 per cent per a 2030.

Foto de portada:

Florence Egal Coordinadora i moderadora del bloc de ponències de Restauració Col·lectiva per a Sistemes Alimentaris Sostenibles.