De la mixologia cubana a la innovació coctelera a Barcelona

Article d’Excelencias Gourmet.

El tema i comú denominador del pròxim Science and Cooking World Congress Barcelona 2023 és “Processos. Tradició i innovació”. Per això no podia faltar un bloc dedicat als processos en mixologia-cocteleria.

Segons va explicar a Excel·lències Gurmet, Pere Castells, President del Science and Cooking World Congress, “si s’apel·la a la Reial Acadèmia Espanyola, la cocteleria és l’art de preparar còctels. I un còctel es defineix com la beguda, generalment alcohòlica, que resulta d’una mescla d’altres amb diversos ingredients més”.

La paraula Mixologia no apareix en el Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, però sí que s’utilitza en determinats països per a indicar, justament aquesta mescla d’ingredients. Prové del terme anglès “mix” que significa barrejar. Aquest terme va aparèixer en el considerat primer llibre de cocteleria del món “The Bon Vivant’s Companion or How to mix drinks”, del professor Jerry Thomas publicat l’any 1862 als Estats Units”, va agregar.

L’expert va indicar a més que “els inicis de la cocteleria no són molt clars i segurament des de l’antiguitat es preparaven mescles que podrien considerar-se còctels, però en el segle XVI i de la mà de les elaboracions d’aiguardents d’herbes medicinals per part de l’orde Benedictí, i també de la irrupció de les destil·leries que s’estaven disseminant, es van estendre aquestes mescles. A partir d’aquí barrejar destil·lats amb sucre, llimona, herbes aromàtiques etc., va anar popularitzant-se, i ja el llibre de Jerry Thomas li va donar una consistència ideològica”.

Segons el President Castells, el 15 de novembre, en el marc del SCWC Barcelona 2023 es presentaran un conjunt de ponències amb el comú denominador de la Cocteleria. Seran introduïdes i coordinades per François Chartier, Sommelier, Investigador aromàtic i creador de la ciència aromàtica d’Harmonies Moleculars.

François farà una introducció al món de la cocteleria i com es pot donar contingut científic-gastronòmic a aquesta elaboració.

Et pot interessar: SCWC 2023: Processos i dinàmiques en les cuines del món

Posteriorment presentarà la cocteleria cubana amb grans icones com els establiments El Floridita i La Bodeguita del Mitjà, entre altres. De la mà d‘Antonio Lavastida (Bartender-Cuba) i Mª Esther Abreu (Professora i Presidenta SCWC BCN l’Havana) explicaran la tradició i innovació en la cocteleria cubana i com aconsegueix continuar sent referent en el món.

Després serà el torn de la cocteleria Paradiso (Barcelona), que de la mà de Giacomo Giannotti i un gran equip, s’ha posicionat com la número 1 de les cocteleries del món, segons The World’s 50 Best Bars. Exposaran el seu projecte Paradiso Lab que fa de la creativitat el seu eix central. El seu gran suport en la ciència l’exposaran en la ponència titulada: “La ciència al servei de la creativitat”.

I no podia faltar Marc Álvarez, el considerat Gran mestre de la Gastronomia líquida, que ha treballat a l’entorn del Bulli, i que amb Albert Adrià va liderar els seus projectes de Cocteleria.

Fa poc més de dos anys i en plena pandèmia va obrir la cocteleria Sips a Barcelona que ja en tan poc temps s’ha situat en el número 3 del món, segons The World’s 50 Best Bars.

També està en el grup Gotarda un Clàssic de Barcelona. Per tot el que ha viscut ens proposa en el Congrés fer una ponència titulada “De 1933 a 2023 – 90 anys de tradició i innovació en la cocteleria” que justament reflecteix l’esperit del SCWC Barcelona 2023.

Et recomanem: Ciència i desenvolupament en la cuina: restauració col·lectiva sostenible

Finalitzarà amb el coordinador del bloc de Cocteleria. François Chartier arrodonirà les sessions explicant “Com utilitzar la ciència d’harmonies moleculars en el món de la cocteleria”.

Seran instants en els quals s’intentarà reflectir el gran moment de la innovació coctelera en el món i com a través de la tradició s’ha arribat a aquest 2023 esplèndid.

Foto de portada: Mª Esther Abreu (SCWC BCN 2022). Professora i gran científica cubana. Presidenta del Science and Cooking World Congress Barcelona- l’Havana.