SCWC 2023: El paper de les empreses en la recerca gastronòmica

Article d’Excelencias Gourmet

Barcelona acollirà al novembre, concretament els dies 13, 14 i 15, el Science & Cooking World Congress,que celebrarà en aquest 2023 la seva quarta edició, sota el lema “Processos. Tradició i innovació”. Així, la ciutat comtal serà a la fi d’any l’epicentre de la innovació i el desenvolupament en l’univers de l’alimentació, a través de la celebració d’un congrés que abordarà temàtiques molt dispars dins de l’àmbit de la gastronomia, com ara la restauració col·lectiva, el rol de la innovació en la producció alimentària, o el paper de les empreses dins del segment de la gastronomia científica.

Aquest últim assumpte serà abordat a través de diverses ponències, com la que protagonitzaran Harold McGee, el President Honorari del Congrés, Salvador Brugués, cuiner i professor de l’EHTG (Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona) – qui va teoritzar al costat de Joan Roca sobre la cuina a baixa temperatura – i Albert Torné, de l’empresa MyChef, els qui reflexionaran sobre el sorgiment de la cuina al buit o cocció Sous-Vide – aquesta tendència neix en l’alta cuina, si bé avui es troba en diversos sectors com el dels cáterin o en la restauració col·lectiva – i sobre el seu procés d’adaptació a les necessitats de sostenibilitat que requereix la societat actual.

Uns altres dels ponents que participaran en el SCWC 2023 seran Puri García i Xavier Martínez, de la Universitat Politècnica de València, juntament amb Carla Soler, de la Universitat de València, els qui coordinaran una sèrie de ponències relacionades amb la rellevància de la indústria alimentària en la tasca d’evolucionar i perfeccionar els processos gastronòmics, tenint en compte el rol de la tecnologia en tot aquest assumpte.

Espai per a la col·laboració entre indústria i restauració

 

El Science & Cooking World Congress vol també reivindicar-se en la seva quarta edició com un lloc de connexió d’empreses i figures lligades a l’univers gastronòmic, amb el propòsit d’afavorir una simbiosi entre tots dos sectors.

Hi haurà, per tant, diverses xerrades orientades a explicar els casos d’èxit de diferents signatures, com ara la ponència de Bosco Esperanza, de Moa Foodtech, en la qual explicarà el procediment de creació de productes sostenibles fent ús de processos de fermentació, així com la seva col·laboració amb la OrganizaciónCocinando a cegues.

Una altra de les marques participants en aquest circuit de ponències serà Griffith Foods, que donarà a conèixer els seus últims projectes de simbiosis entre gastronomia i productes d’indústria, orientats principalment a demostrar que els productes alimentaris per al consumidor final cada vegada estan més personalitzats.

Els professionals i públic assistents al SCWC 2023 podran conèixer també el cas d’èxit d’un projecte culinari japonès, conseqüència de la unió entre el prestigiós xef Shinobu Namae, del Restaurant L’Effervescence (Tòquio), i Hiroya Kawasaki, de l’empresa Ajinomoto, amb el propòsit d’investigar aromes i sabors d’una elaboració mítica al Japó, com és el dashi. Així mateix, exposaran les seves conclusions quant a la importància d’aquest aliment com a patró dietètic ideal per al futur en termes de salut i estabilitat ambiental.

Hi haurà espai, d’igual manera, per a les noves tendències en matèria d’alimentació sostenible, com la proposta plant-based de Vegetalia, marca que elabora productes a partir de proteïna vegetal i el propòsit de la qual és el d’oferir una alimentació saludable i ecològica.

Finalment, la Research Xefs Association, de la mà de Dimitris Lykomitros, presentarà el procés d’introducció de nous ingredients en el mercat i el seu encaix en diferents aplicacions culinàries, així com la importància de la pròpia tradició culinària en el desenvolupament d’aliments.