La història de Lino Adillón, xef i activista

La setmana passada el Science and Cooking World Congress va realitzar un workshop conjuntament amb Lino Adillón a les instal.lacions del CETT-UB sobre sostenibilitat, ingredients, tradició i innovació.

Però, qui és Lino Adillón?

Lino Adillón és xef i activista de la Terra del Foc. És el propietari del restaurant Volver i un dels xefs més coneguts per la seva feina per preservar la biodiversitat de la Patagònia.

Lino va créixer a San Juan i fa més de 20 anys es va mudar a Ushuaia on va començar la seva carrera professional. Inicialment, es va traslladar per fer un curs de mariner però poc a poc, es va anar introduint al món de la gastronomia. Poc després, va muntar el seu propi restaurant Volver, i va tenir clar des del principi que la filosofia era intervenir el mínim possible en el producte i revalorar el producte de proximitat i de la zona. El xef treballa amb producte local com el lluç negre o el castor.

 

No a les salmoneres

Recentment, Lino ha iniciat una de les seves batalles principals, la lluita contra les salmoneres al canal de Beagle.

El Canal de Beagle és famós per albergar una de les reserves més grans de la biodiversitat del món i ser una de les fonts de carboni del planeta, ja que acull grans boscos de macroalgues. És a més, refugi per a espècies com les balenes geperudes, els llops marins o els dofins australs. La indústria de salmons a Xile ha provocat un gran impacte ambiental, social, sanitari, econòmic i cultural.

La salmonicultura consisteix en la cria i reproducció intensiva de salmons i truites marines. Les tècniques que s’utilitzen avui dia van ser implementades en 1960 a Noruega i una mica més tard a Xile amb Pinochet. Els salmons es crien en gàbies de la mida d’un camp de futbol, s’alimenten amb farines i olis de peix i, se’ls llença antibiòtics i pesticides per evitar malalties. Aquesta forma de criar genera molta contaminació per acumulació de nutrients, excrements, xarxes, restes de plàstics, antibiòtics i químics al fons del mar i, afecta la biodiversitat local.

En resum, les principals conseqüències de la cria de salmons serien:
– Introduir una espècie exótica i desplaçar la biodiversitat local.
– Contaminació de les aigües i destrucció del fons marí.
– Afavorir la marea vermella.
– Excedir la capacitat d’individus dins d’un ecosistema i generar malalties.

Diferents ONG i famosos cuiners van començar a realitzar campanyes de conscienciació per impulsar iniciatives i promoure una llei que prohibís les salmoneres. Aquesta llei va ser finalment aprovada el juny de 2021. Lino Adillón ha estat i és un dels xefs que ha liderat aquest moviment.

Aquest és un exemple clar de la figura del xef com a agent de canvi cap a un món més sostenible, amb poder de modelar l’opinió pública i influir en decisions tant en consumidors com en organitzacions públiques i privades.

#noSalmoneres