SCWC 2023: Processos i dinàmiques en les cuines del món

Article d’Excelencias Gourmet.

Barcelona acollirà al novembre, concretament els dies 13, 14 i 15, el Science & Cooking World Congress, que celebrarà en aquest 2023 la seva quarta edició sota el lema “Processos. Tradició i innovació”. Així, la ciutat comtal serà a la fi d’any l’epicentre de la innovació i el desenvolupament en l’univers de l’alimentació.

I una de les temàtiques que s’abordaran dins del programa del congrés serà l’observació i la reflexió entorn dels processos en les diferents cuines del món, i és que a través d’algunes de les 30 Delegacions del Science *and Cooking World Congress es farà un recorregut aquesta apassionant qüestió.

L’encarregat de conduir tal matèria serà Jordi Tresserras, expert en gestió del patrimoni cultural i turisme cultural i creatiu, professor de la Universitat de Barcelona i Membre de la Xarxa UNITWIN de la Càtedra UNESCO, qui realitzarà una primera introducció en relació als processos en diferents cultures gastronòmiques del món.

I el primer d’aquests “viatges” tindrà com a destinació Turquia, de la mà de Aylin Öney – presidenta de la Delegació SCWC Barcelona-Turkey – qui, gràcies a la seva formació en arquitectura i cuina, està col·laborant amb l’estudi i la divulgació de la cuina turca i les seves arrels en l’Imperi Otomà.

Important protagonisme llatinoamericà en SCWC 2023

 

El recorregut continuarà a l’Amazònia, “pulmó del món” i tresor natural del continent sud-americà, del qual parlarà Joana Martins, especialitzada en productes d’aquesta regió amb la finalitat de produir elaboracions amb un valor afegit a través de la innovació i la bioeconomia. Li donarà suport en aquesta ponència Denise Araujo, Presidenta de la Delegació SCWC Barcelona-Brasil i gran experta en cuina amazònica. Com a colofó, es donaran a provar alguns d’aquests productes derivats de la innovació i es culminarà amb un taller.

Sense deixar el continent, la programació del Science & Cooking World Congress farà una parada a les Illes Galápagos, de la mà de Lucia *Bianchi, cuinera-científica i escriptora, a més de directora de la Fundació Galápagos, institució enfocada en gastronomia, conservació i sustentabilitat, i Presidenta de la Delegació SCWC Barcelona-Equador i Galápagos.

Entre els seus assoliments, destaquen les seves elaboracions amb productes locals a partir de la creació d’horts, o el seu suport a productors i agricultors locals, principalment enfocat a l’apoderament de dones i joves de la regió.

I el congrés no podia oblidar-se de dos països referents quant a tradició i cultura gastronòmica, com són Mèxic i l’Argentina. En relació a la nació centreamericana, tindran protagonisme les elaboracions picants, a través d’un viatge per la “*capsaina”, substància present en els *chiles. Aquesta primera xerrada estarà conduïda per un dels representants de la Delegació Science and Cooking World Congress Barcelona-Mèxic.

Quant a l’Argentina, no podia ser el protagonista altre que el rostit, elaboració emblemàtica argentina sobre la qual parlarà, Mariana Koppmann, bioquímica i gran experta en ciència i cuina.

Tot es complementarà amb una taula de treball en la qual analitzarà la utilitat de les delegacions dins d’aquesta labor de divulgació en el Science & Cooking World Congress.

Foto: Jordi Tresserras Coordinador i moderador del bloc de ponències de Processos gastronòmic-científics en les Cuines del món i Denise Araujo (Delegació SCWC Barcelona-Brasil)