
20 juny Presentació el SCWC 2022
Ens agradaria presentar-vos en primícia en què consistirà part del Science and Cooking World Congress 2022. Al llarg d’aquests mesos anirem desvetllant els diferents blocs que conformaran l’estructura del congrés i intentarem donar-vos unes pinzellades sobre els fascinants ponents que formaran part d’aquesta edició i les diferents temàtiques que s’hi abordaran.
Aquest any l’objectiu és analitzar els ingredients des del punt de vista de la tradició i la innovació, sempre des de la perspectiva i el rigor científic. Volem analitzar de manera sistèmica la gastronomia però centrant-nos en els ingredients com a punt de partida. Dins aquest gran tema, podrem veure diferents angles i maneres de percebre i entendre la gastronomia, però tots amb l’objectiu de generar un món més sostenible i inclusiu.
Com cada any, les diferents institucions públiques (Universitat de Barcelona i Parma, Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona) que ens ajuden a fer possible el congrés donarán el punt de partida d’aquesta edició. També, el president Pere Castells farà una breu presentació del congrés i de l’evolució del manifest científic que es va elaborar el 2019 durant el primer Science and Cooking World Congress Barcelona.
A continuació, com no podia ser d’una altra manera comptarem de nou amb la presència del president honorari del congrés Harold Mcgee, que presentarà la ponència inaugural “Sembrant el futur” de la mà de Joan Roca. Sembrant el futur és un documental que ha estrenat aquest any el Celler de Can Roca amb l’objectiu de generar consciència sostenible mitjançant la reflexió sobre el paper del xef en la recuperació d’aliments extints i marginats. El documental es centra sobretot en la importància de preservar la biodiversitat com a una de les estratègies per a la sostenibilitat del planeta.
Un cop realitzada la ponència inaugural, començarem amb el primer bloc anomenat “Ingredients i societat” coordinat per Florence Egal. Florence és especialista en Salut Pública, però sobretot en seguretat alimentària i nutrició. Als 90′ va treballar per a les Nacions Unides dins de l’Organització de “Food and Agriculture” i després va ser la co-secretària de la iniciativa de la FAO “Alimentació per a les ciutats” fins al 2013. A partir d’aquí, s’ha dedicat a la divulgació i la promoció d’estructures alimentàries sostenibles a través de diferents projectes i programes.
La primera ponència del bloc la liderarà Iain Shepherd d’EAT Forum. Iain és el director de comunicació i engagement global d’EAT. Per als que no conegueu, EAT és una start up sense ànim de lucre que es dedica a la transformació del sistema alimentari a través de la ciència, la innovació i la col·laboració. El seu objectiu és generar un sistema alimentari més sostenible d’aquí al 2050. Tenen moltes iniciatives, programes i projectes. Al congrés, Iain presentarà el rol dels xefs per promoure la sostenibilitat a través de les seves decisions respecte als ingredients i productes.
La segona ponència del bloc la farà Moez El Shohdi, cofundador i CEO del Banc d’Aliments d’Egipte, una de les ONG més importants del país que lluita per garantir l’accés a aliments segurs treballant de manera col·laborativa. Moez exposarà la importància de reduir el malbaratament alimentari dins del sector de la restauració i de la rellevància social que porta.
Per acabar, tancarem el bloc amb Nicolo Fenú de Sardarch, una spin off de la Universitat de Cagliari que pretén investigar i estudiar els diferents fenòmens de transformació urbana per proposar estratègies de base multidisciplinaria per promoure el compromís ciutadà i l’urbanisme col·laboratiu. Nicolo abordarà el tema dels reptes i oportunitats que tenen els xefs en àrees rurals poc poblades i explicarà maneres de reconciliar la tradició i la innovació per a una transformació social i territorial.
Aquestes xerrades amb un enfocament social i inclusiu, dinamitzades per Florence Egal, donaran el tret de sortida al congrés 2022.
Tickets: https://bit.ly/3tWgsX0