“Cuines del món” – Segon bloc del SCWC 2022

En aquest segon bloc del Science and Cooking World congress farem la volta al món per endinsar-nos a les cuines de l’Orient Mitjà i alguns territoris d’Amèrica Central i Amèrica del Sud. Farem un viatge al voltant de diferents cultures per comprendre l’evolució, la tradició i la innovació de diferents ingredients.

El bloc “cuines del món” estarà coordinat per Jordi Tresserras, expert en gestió del patrimoni cultural i turisme a la Universitat de Barcelona i membre de la xarxa UNITWIN de la Càtedra de la UNESCO.

La primera ponència anirà a càrrec de Vedat Basaran i Fatih Tutak de la delegació de Turquia-Barcelona SCWC. Basaran és un xef amb una llarga trajectòria investigant l’evolució de la cuina otomana tant a plataformes civils com a serveis de càtering a Turquia. El seu objectiu va ser analitzar la història de la cuina turca mitjançant la interpretació de llibres de cuina antics. El seu primer projecte va ser el restaurant Tugra, especialitzat en cuina otomana-turca i ha estat guardonat amb el premi Golden Plate de l’Associació Mundial d’Editors de Revistes. A més, el treball investigatiu sobre la història de la cuina de Basaran ha estat presentat a molts països i ha aparegut en mitjans de comunicació internacionals com la BBC o el New York Times. Faith Tutak és xef del restaurant Turk Faith tutak que figura entre els 20 millors nous restaurants del 2020 a la llista de la CNN. Aquest tàndem ens farà un recorregut per l’evolució dels ingredients i la cuina turco-otomana.

Per a la segona ponència viatjarem a Ushuaia, on tindrem un cop més a Lino Adillón. En aquest bloc podreu trobar una entrada específica sobre la trajectòria de Lino i la campanya activista que lidera des de fa uns anys. Lino és un dels xefs que més ha lluitat per preservar la biodiversitat de la Patagònia. Al seu restaurant, Volver, només utilitza ingredients i recursos locals. Lino explicarà el potencial de la Terra del Foc.

Després d’Ushuaia viatjarem a l’Amazònia amb Denise Araujo, cuinera i investigadora gastronòmica representant de la delegació SWCW Barcelona-Amazònia. Denise és experta en cuina amazònica i ens parlarà específicament de la mandioca, o comunament anomenada iuca, el tubercle indígena que forma part de l’essència de la cuina brasilera. Denise explicarà les varietats, les propietats i el potencial gastronòmic.

De l’Amazones pujarem al Carib, específicament a Cuba on Mª Esther Abreu i Ariel Mendoza seran els encarregats de parlar de la riquesa cultural dels ingredients de la cuina cubana amb un punt de vista acadèmic. Mª Esther Abreu té un Màster en Ciència i Tecnologia dels aliments i s’encarrega de fer divulgació i formació a diferents institucions cubanes sobre cuina cubana amb perspectiva científica. El xef executiu Ariel Mendoza, té 20 anys d’experiència tant a la cuina com al món acadèmic, a més és fidel exponent de tendències culinàries de la Cuina d’Autor i té diversos articles literaris, tots sobre el món culinari cubà.

Finalment, tancarem el bloc amb una persona referent en aquest congrés que ens ha acompanyat a l’edició anterior, Luciana Bianchi, directora de la Fundació Galápagos a l’Equador. Luciana ens parlarà del seu projecte Muyu, un concepte més enllà del “farm to table” que té com a objectiu reconstruir una comunitat sostenible a Galápagos a través de la conservació, la gastronomia i la sostenibilitat. Muyu també té l’objectiu de donar suport a productors locals i a lluitar per l’apoderament de la dona i de futurs joves professionals a través de la gastronomia. Luciana parlarà de tot l’ecosistema a Galápagos i posarà en valor els ingredients locals.

Acabarem el bloc i aquest viatge arreu del món presentant breument les noves delegacions que s’han incorporat a l’SCWC amb la missió de divulgar i generar accions per promoure la ciència i la cuina als seus països i que després, tindran una ponencia més amplia en una taula rodona al Paranimf.